Jos minulla olisi mahdollisuus palata menneisyyteen

Valitettavasti siirtyminen historialliseen kotimaahan ei johtanut menestykseen. Interissa, joka teki 7,5 miljardia lupaa Shifolle, belgialainen ei pelannut niin usein. Hänen tilastoistaan ​​käy selvästi ilmi, että Anderlechtin pisteytyssarja oli kaukana: vain 28 peliä ja neljä maalia. Ottelun puuttuminen johti lopulta nopeaan siirtymiseen Ranskaan, Bordeauxiin.

Uudessa klubissa Shifo otti sydämensä ja alkoi pelata kuten aikaisemmin, mutta jopa pettymys odotti häntä: joukko vammoja ja konflikti valmennushenkilöstön kanssa pakotettiin nopeasti pakata laukkujaan. Siihen mennessä ulkopuoliset tarkkailijat kiinnostuivat siitä, olivatko klubit syyllisiä, vai onko yksinkertaisesti se, että Shifon luonne ei vastannut sitä, mitä hän teki.

Tätä mielipidettä vahvisti tunnettu belgialainen maalivahti Jean-Marie Pfaff, joka jotenkin oli hieman pistävä, ettei hän halua pelata jonkun kanssa, joka pelkää sekoittaa hänen kampauksensa kentällä.

Shifo oli nuori – vain 23-vuotias – ja lahjakas. Euroopassa kaikki tunsivat hänet hyvin, ja monet olivat valmiita antamaan hänelle mahdollisuuden. Jopa silloin hän ajatteli sitoa jalkapalloa ja tehdä jotain muuta. Onneksi hänet pelasti Guy Roux, joka työskenteli uudella Auxerre-tiimillä. Hän näki Shifossa luovan keskuksen, jonka ympärille koko joukkue kääntyi. Ja suunnitelma toimi: ”Auxerre” nousi vakaaseen viidenteen paikkaan ja sitten kuudenneksi sijalle kaudella 1988/89 ja 1989/90. Belgian itse teki 11 maalia 14 pelissä.

Aika Bordeauxissa oli tuskallista Shifolle, joka halusi nopeasti unohtaa hänet. Siellä hän kuitenkin oppi paljon:

”Jos minulla olisi mahdollisuus palata menneisyyteen, olisin tehnyt aivan saman asian. Arsene Wenger sanoi kerran, että jokaisen pelaajan täytyy käydä läpi tulipalo, jotta he voivat oppia pettymään. Minusta tuntuu, että mitä nopeammin tämä tapahtuu, sitä parempi, enkä kadu mitään.

Kaksi Burgundian kampanjaa palautti pelin intohimon, ja Shifo uskalsi palata Serie A: een. Italiassa häntä kohdeltiin eri tavalla vaikuttavan MM-kisan 90 jälkeen, vaikka Belgia itse ei mennyt pitkälle, ja hän joutui David Plattin tavoitteen uhriksi.

Ryhmävaiheessa kaikki oli erilainen. Shifo innoitti tiimi voittaa ja hän pelasi niin elävästi, että hänen tavoitteensa oli yksi maailman kymmenen kaikkein kauneimmista.